'Confrontatie Syrië en Turkije onwaarschijnlijk'
De burgeroorlog in Syrië lijkt inmiddels uitgelopen tot een conflict waar Syrië, Turkije, Rusland, Iran en de Verenigde Staten in verschillende bondgenootschappen lijnrecht tegenover elkaar staan. De laatste stand van zaken is een mogelijke confrontatie tussen Syrië en Turkije.
In het noorden van Syrië vechten Koerdische milities tegen Islamitische Staat, lang gesteund door de Verenigde Staten en de NAVO. Nu de terreurbeweging daar verdwenen is, hebben de milities de macht. Volgens Turkije horen die milities tot de in hun ogen terroristische organisatie PKK. Daarom begon Turkije 20 januari een offensief in Syrië. De Turken vrezen een burgerstaat van de Koerden als ze nu niet ingrijpen.
Syrië zegt op zijn beurt de Koerden in hun strijd met Turkije bij te willen staan. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg legt uit dat de Koerden inmiddels 'een soort olympische salto achterover hebben gemaakt' en aansluiting zoeken bij Syrië en hun bondgenoot Rusland en niet meer bij hun voormalige Westerse bondgenoten.
Waar de Turken vrezen voor de totstandkoming van een onafhankelijke Koerdische staat, zeggen de Koerden nu autonomie binnen Syrië te willen. 'Daarbij zijn ze bereid zich te onderwerpen aan de Syrische grondwet. Dat is voor Assad een reden om zaken met ze te doen', zegt Hammelburg.
Turkije 'kiest eieren voor zijn geld'
Het feit dat de Koerden zich bondgenoot van Syrië - en daarmee ook Rusland - maakt, is voor Hammelburg een argument om te denken dat het niet tot gevechten tussen Syrië en Turkije zal komen. 'Dat geeft mij de veronderstelling dat de Turken daar niet tegenop willen en ook niet tegenop kunnen. Zolang ze niet horen dat de Koerden een onafhankelijke staat willen dan denk ik dat ze eieren voor hun geld kiezen en zich terugtrekken.'
Lees ook
'Poetin zal bij Erdogan aandringen op vermijden militair conflict'
Rusland heeft sleutel in handen
De sleutel tot een oplossing voor de dreigende confrontatie tussen Syrië en Turkije lijkt nu bij Rusland te liggen, met steun van Syrië en Iran. 'Gisteren hebben Poetin en Erdogan met elkaar gebeld. Dat is een goed teken. Ze hebben meteen het voortouw genomen om over twee weken een conferentie te beleggen in Kazachstan tussen Rusland, Iran en Turkije. Dat ter voorbereiding op een topconferentie die in Istanboel komt.' Die bijeenkomsten staan in het teken van Syrië.