Internationaal27 feb '18 11:57

Oud-president Park hangt 30 jaar boven hoofd

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan de aanklagers in Zuid-Korea ligt, verdwijnt oud-president Park Geun-hye voor jaren achter de tralies. De aanklagers eisen dertig jaar cel tegen haar. De voormalig president werd vorig jaar afgezet omdat zij betrokken is bij een groot corruptieschandaal.

Voormalig president Park Geun-hye (L) buiten bij de rechtbank in Seoul op 25 Augustus 2017.
Voormalig president Park Geun-hye (L) buiten bij de rechtbank in Seoul op 25 Augustus 2017. (ANP)

Hoogste baas van het corruptieschandaal

Vanochtend werd dertig jaar cel geëist tegen de oud-president, wegens corruptie, fraude en machtsmisbruik. 'Als hoogste baas van het land is zij hoofdverantwoordelijk', vertelt Jeroen Visser, correspondent in Zuid-Korea. De aanklacht tegen Park luidt dat zij samen met een goede vriendin, Choi Soon-sil, geld van grote bedrijven (waaronder Samsung) aannam in ruil voor diensten. Naast een celstraf legt de aanklager ook een boete van 89 miljoen euro op.

Hoe schuldig is Park?

Volgens Visser is het lastig te bewijzen, omdat er geen opnamen zijn. 'Het geld van het bedrijf werd naar een stichting overgemaakt en wat er precies mee gebeurt is moeilijk te bewijzen.' Toch gaat hij ervan uit dat bij de uitspraak, die over drie of vier weken plaatsvindt, Park een hoge straf krijgt.

Samsung en de vriendin van Park

Choi Soon-sil, de vertrouweling van Park, werd eerder al veroordeeld tot twintig jaar cel en de betrokken Samsung-topman Lee Jay Yong tot vijf jaar. Het corruptieschandaal kwam door de vertrouweling van Park aan het licht, toen bleek dat zij meeschreef aan toespraken van Park. De Samsung-topman werd eerder deze maand al na een jaar gevangenisstraf vrijgelaten.

Gerelateerde artikelen