Internationaal27 feb '18 17:18

'Nederlandse bedrijven moeten belangrijke rol spelen bij wederopbouw Sint-Maarten'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De verkiezingen in Sint-Maarten zijn achter de rug en de United Democrats wonnen, maar moeten nog wel op zoek naar een coalitiepartner. Ondertussen kampt het eiland nog altijd met enorme verwoestingen na orkaan Irma.

Kamers gezien vanaf het dak in het door de orkaan Irma vernielde Pasanggrahan hotel aan het strand van Great Bay in Philipsburg.
Kamers gezien vanaf het dak in het door de orkaan Irma vernielde Pasanggrahan hotel aan het strand van Great Bay in Philipsburg. ( ANP)

Nederland heeft geld klaar liggen, mits Sint-Maarten aan een aantal voorwaarden voldoet. Volgens staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties moet de nieuwe regering die voorwaarden onderschrijven. 'Ik ga er vanuit dat de brede steun die er was, ook blijft en dat we aan de slag kunnen om zo snel mogelijk dat geld op de goede plek terecht te laten komen.'

Harde voorwaarde

Dat de partij van oud-premier William Marlin - dat de steun van Nederland eerder weigerde - toch nog een derde van de stemmen wist te behalen, hoeft volgens Knops geen probleem te zijn. 'Dat hangt alleen maar af van de wijze waarop het nieuwe kabinet daarmee omgaat. Het is voor ons wel een harde voorwaarde. Het is Nederlands belastinggeld, dat moet op een goede manier besteed worden om Sint-Maarten weerbaar te maken voor toekomstige orkanen. Daar mogen wij voorwaarden aan verbinden en dat zijn die voorwaarden van verbeterd grenstoezicht en het instellen van een integriteitskamer', aldus Knops.

Knops wil dat bedrijven uit het Nederlandse koninkrijk een belangrijke rol spelen bij het investeren van het geld uit Nederland. 'Tegelijkertijd vinden we het ook heel belangrijk dat er met lokale spelers gewerkt wordt. Er is op dit moment sprake van een hoge werkloosheid.' Dat betekent dat voor de wederopbouw van bijvoorbeeld de infrastructuur op het eiland, liever geen Amerikaanse partij wordt ingehuurd. 'Uiteraard gaat dat op basis van aanbesteding en geldende regels, maar je wil zoveel mogelijk van de capaciteit daar houden en dat het geld wat je als Nederland daaraan besteed op een goede manier bij de mensen terecht komt.'

Gerelateerde artikelen