Internationaal28 feb '18 14:01

Schoonzoon Trump verliest toegang veiligheidsbriefings

Auteur: Kay Rutten

Jared Kushner heeft geen toegang meer tot de geheime veiligheidsbriefings van de president, dat melden Amerikaanse media. De schoonzoon is een van de belangrijkste adviseurs van president Trump.

Volgens Amerika-correspondent Jan Postma, is dit een fikse tegenvaller voor zowel Kushner als voor president Trump. 'Kushner heeft namelijk zeer grote dossiers onder zijn hoedde waaronder de vrede in het Midden-Oosten', legt Postma uit. 'Hij was echt een grootgebruiker van de 'top-secret' informatie, daar kan hij nu niet meer bij.' Daarnaast moet de adviseur voortaan ook de kamer verlaten als de president gebrieft wordt over dit soort gevoelige zaken.

Financiële problemen

De problemen spelen al langer weet Postma. 'Kushner wordt nu al een jaar doorgelicht door de veiligheidsdiensten maar hij kan maar geen permanente 'veiligheids-clearance' krijgen.' Zo'n 'clearance' is nodig om te voorkomen dat bijvoorbeeld chantabele personen geheime informatie doorgeven. Waarom Kushner dit ontzegt wordt is onduidelijk. 'Maar het lijkt erop dat het komt omdat hij voordat hij in het Witte Huis kwam werken financiële problemen had.'

Familiebedrijf

De financiële problemen begonnen met een vastgoed aankoop vóór de financiële crisis. 'Hij kocht met zijn familiebedrijf een heel dure wolkenkrabber in New York, dat was op het duurste stuk vastgoed op Manhattan', zegt Postma. Vlak daarna stortte de vastgoedmarkt in vanwege de financiële crisis. 'Hij is toen over de hele wereld geld gaan ophalen bij investeerders maar is nooit heel transparant geweest met welke instellingen hij zaken heeft gedaan.' Zo wordt hij onder andere met de VEB-bank in verband gebracht, die nauwe banden heeft met het Kremlin.

Onderzoek Russische inmenging

Het zal lastig worden voor Kushner om zijn werk op al die belangrijke dossiers goed uit te voeren zonder de toegang tot de uiterst geheime informatie. President Trump zou ervoor kunnen kiezen zijn schoonzoon toch elke keer zelf op de hoogte te brengen maar Postma verwacht niet dat hij dat doet. 'Kushner is ook nog verdachte in het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen', zegt de Amerika-correspondent. 'Als hij dan schuldig wordt bevonden heeft Trump helemaal een probleem.'

Gerelateerde artikelen