Internationaal2 mrt '18 07:12

Trump kondigt importheffingen staal af

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week importheffingen opleggen voor buitenlands staal en aluminium. President Donald Trump kondigde een tarief van 25 procent aan voor staal en 10 procent voor aluminium.

Image
(AFP)

Met de heffingen wil Trump de Amerikaanse staal- en aluminiumindustrie een steun in de rug geven. Volgens Trump is die industrie al tientallen jaren oneerlijk behandeld door andere landen.

Experts zeggen dat de importheffingen niet per se tot meer banen in de staal- en aliminiumindustrie zullen leiden. Volgens de American Economic Association verdween tussen 1962 en 2005 driekwart van de banen in de Amerikaanse staalsector. De productie per werknemer vervijfvoudigde echter, zodat het banenverlies vooral aan technologische verbeteringen bij de productie is toe te schrijven.

De stap van Trump kan leiden tot spanningen met onder meer China. Hoewel slechts 2 procent van het in de VS geïmporteerde staal uit dat land komt, is de Chinese staalindustrie wel verantwoordelijk voor een fors hogere productie en lagere prijzen. China gaf al eerder aan dat het bij protectionisme van de VS terug kan slaan met heffingen op Amerikaanse landbouwproducten zoals sojabonen.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft de door Trump aangekondigde importheffingen veroordeeld. Volgens Juncker is de stap bedoeld om de Amerikaanse industrie te beschermen en is er geen rechtvaardiging vanwege nationale veiligheid voor de stap. Juncker kondigde aan dat de Europese Unie 'scherp zal reageren' om haar belangen te verdedigen. Binnen twee dagen komt de Europese Commissie met tegenmaatregelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen