Internationaal2 mrt '18 12:21

Trump: handelsoorlog is goed

Auteur: BNR Webredactie

President Trump heeft importheffingen aangekondigd voor buitenlands staal en aluminium. Dat zorgt voor woedende reacties vanuit onder andere Europa. Trump zelf heeft inmiddels op Twitter gereageerd.

Menno Middeldorp, hoofdeconoom bij de Rabobank, zegt dat deze situatie zomaar kan escaleren. 'Dat ligt aan de reactie van de andere landen, de EU staat hier niet alleen in. Landen zoals Canada exporteren veel staal naar Amerika. Het ligt er aan hoe die reacties zijn en vooral hoe Trump er mee omgaat. Hij moet er niet nog harder in gaan. Als hij doorzet is brede economische schade zeker mogelijk.'

De Europese beurzen gingen diep in het rood na de uitspraak van Trump. Volgens beurscommentator Jelle Maasbach vond er een grote schokgolf plaats over de beurs:

Trump zelf heeft inmiddels ook gereageerd: op Twitter zegt hij dat als Amerika zoveel geld verliest in het zakendoen met andere landen een handelsoorlog wel goed kan zijn. En makkelijk te winnen.

Middeldorp: 'Trump pakt meteen flink uit. Wat komt hierna? Is dit het begin van wat Trump altijd zei dat hij zou doen; America first? Mensen buiten deze industrie merken er niet veel van, maar onze hoogovens in IJmuiden worden bijvoorbeeld wel geraakt.'

Lees ook:: Trump kondigt importheffingen staal af

Gerelateerde artikelen