Internationaal2 mrt '18 16:35Aangepast op 2 mrt '18 18:16

May blijft vaag over Brexit-details

Auteur: Judith Laanen

De Britse premier May bleef vanmiddag vaag over de details van de Brexit-deal die de Britten voor ogen hebben. Wel riep ze op tot 'handel zonder wrijving'.

Daarvoor wil ze een op maat gemaakt handelsakkoord, met onafhankelijke bemiddeling en nieuwe afspraken over regels en financiële diensten. May wil ook 'bindende, wederzijdse afspraken' in die nieuwe handelsrelatie. Wat die afspraken moeten worden, is nog onduidelijk.

Britse bedrijven moeten hun export ook wereldwijd kunnen uitbreiden. Maar om dat allemaal te bereiken hoeven de Britse wetten niet aangepast worden naar die van de EU. Op het gebied van de agentschappen chemie, luchtvaart en medicijnen, waarvan ze wil dat die in het Verenigd Koninkrijk blijven, zouden de Britten de EU-regels in acht blijven nemen. May stelde daarbij een 'gestroomlijnde douane-samenwerking' voor 'met dezelfde tarieven aan de grens voor producten die verkocht worden aan de EU', maar andere tarieven gelden voor goederen die het land inkomen. Gezamenlijke regelingen moeten wachttijden en papierwerk beperken.

'Dit was de meest realistische toespraak tot nu toe'

Dat in acht blijven nemen van EU-regels was volgens correspondent Lia van Bekhoven het meest interessante aan de toespraak. 'Ze wil een aparte verhouding met de Europese Unie die bestaat uit het aantrekken van de banden met de unie die er al zijn. Op sommige gebieden wil ze dat het VK dezelfde regels handhaaft als de EU, voor andere sectoren wil ze er vanaf stappen en sommige industrieën wil ze hun gang laten gaan zonder rekening te houden met Europese regels en afspraken om hun eigen handelsverdragen te kunnen laten maken. Dit is de meer realistische van de toespraken die ze gehouden heeft over haar visie voor de Brexit na de scheiding met de Europese Unie. Maar of het concreet genoeg is voor Brussel, vraag ik me af.'

'Ierse grens nog altijd heikel punt'

Ze herhaalde nog eens dat van een 'harde grens' op het Ierse eiland geen sprak kan zijn, maar kwam niet met een oplossing voor dit heikele punt. De harde grens dreigt als Noord-Ierland net als de rest van het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de EU. Van Bekhoven: 'Volgens sommigen is dit het moeilijkste punt van de onderhandelingen en hét punt waarop de onderhandelingen alles nog kunnen afbreken.'

Mays vijfpuntenplan voor de Brexit

May sprak ook van een 'vijfpuntenplan' voor de Brexit: 'Ten eerste moet de overeenkomst die we met de EU sluiten het referendum respecteren. Ten tweede moet die overeenkomst gegarandeerd zijn. Ten derde moet de overeenkomst de banen en de veiligheid van de Britse inwoners veiligstellen. 'De Britten stemden voor een nieuwe en andere relatie met Europa. Hoewel de manier waarop verandert, zijn onze doelen nog altijd gelijk: om samen te werken, onze economie te laten groeien en onze bevolking veilig te houden.' Ten vierde moet de deal ook stroken met het soort land dat het Verenigd Koninkrijk wil zijn na de uittreding: een moderne, open en naar buiten kijkende, tolerante Europese democratie.' En last but not least: 'Het moet onze unie van staten en mensen bij elkaar brengen. We moeten ons land weer bij elkaar brengen.'

'Britten laten zich niet van koers brengen'

May zei tijdens haar derde belangrijke speech in Londen over de Brexit dat de Britten zich niet van koers laten brengen door de eisen van de Europese Unie voor hun vertrek. Ook zal het Verenigd Koninkrijk niet dreigen met weglopen van de onderhandelingen. Mays boodschap: laten we doorpakken.

De Britten zullen ook hun besluit over het vertrek niet opnieuw overwegen. Volgens May is het nu aan de politici om het voor elkaar te krijgen. Ze benadrukte dat zowel het VK als de EU een gemeenschappelijk belang heeft om een goede deal voor toekomstige overeenkomsten te sluiten voor als de Britten zijn vertrokken uit de unie. Ze bleef ook nog vasthouden aan het idee dat geen deal beter is dan een slechte deal.

Peter Brusse over Brexit: 'We moeten de Britten pragmatisch benaderen'

Vanmiddag was oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal Peter Brusse te gast in The Friday Move. Bekijk wat hij te zeggen had over de speech van May en hoe we de Britten moeten benaderen om de Brexit goed geregeld te krijgen:

Gerelateerde artikelen