Internationaal5 mrt '18 23:10Aangepast op 6 mrt '18 14:32

Amerikanen willen strenge regels voor banken terugdraaien

Auteur: Thijs Baas

De Dodd-Frank Act, die financiële instellingen in het gareel moet houden, staat onder enorme druk. De Amerikaanse Senaat stemt vandaag naar alle waarschijnlijkheid vóór versoepeling van de wet, waardoor Amerikaanse banken zich minder strak aan regels hoeven te houden.

Hét vehikel om een nieuwe financiële crisis te voorkomen wordt daarmee mogelijk in één keer overboord gegooid. De Amerikaanse bankenlobby, in belangrijke mate geïnitieerd door Goldman Sachs, speelt daar volgens Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Business Universiteit, een belangrijke rol in. Je zíet het gewoon gebeuren, waarschuwt Koelewijn: het past in het hele beleid van Trump. En daar schuilt volgens hem een groot gevaar in, want: hoe soepeler de regelgeving, hoe groter de kans op een crisis.

Uitgebreider reguleren

En zo kan zomaar een eind komen aan één van de paradepaardjes van Trumps voorganger Barack Obama. De kredietcrisis in Amerika trok rond 2008 de hele wereld mee en dat was reden om de banken uitgebreider te reguleren. Het is aan de Senaat om te bepalen of die regulering nog altijd noodzakelijk is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen