Internationaal12 mrt '18 08:21

Wordt de nieuwe leider van Catalonië een gevangene?

Auteur: Jolijn Mes

Vanmiddag wordt door het Catalaanse parlement in Barcelona een nieuwe president gekozen. Dat wordt niet de huidige leider Carles Puigdemont, want hij trok zich zo’n anderhalve week geleden terug als kandidaat. Maar de persoon die hij naar voren schoof, Jordi Sánchez, zit in de gevangenis.

Een opvallende keuze van Puigdemont, want hij verklaarde zijn terugtrekking als ‘de enige weg onder de huidige omstandigheden’. De voormalige president is op dit moment namelijk voortvluchtig. Nadat hij vorig jaar de onafhankelijkheid van Catalonië uitriep, greep de centrale regering in Madrid in en nam het gezag in de regio over. Hij riskeert zijn arrestatie als hij naar Spanje terugkeert.

Geen toestemming

De man die het volgens Puigdemont nu moet overnemen, Sánchez, zit echter al vast in afwachting van zijn proces vanwege zijn betrokkenheid bij het onwettige uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. Het Spaanse hooggerechtshof verklaarde vrijdag dat Sánchez geen toestemming krijgt om zijn cel te verlaten om de stemming in het parlement bij te wonen. Een van de alternatieven is Elsa Artadi, een jonge, briljante econome, die uiteindelijk nog naar voren kan worden geschoven.

Aanhangers van Sánchez reageren met veel onbegrip, zegt correspondent Lex Rietman. De rechter rechtvaardigde een vergelijkbaar geval van een ETA-lid uit de jaren '80 met het argument dat die geen kans had om verkozen te worden en Sánchez wel. 'Je kunt je afvragen of dat juridisch een sterk argument is. Bovendien: van de ETA was bewezen dat ze misdrijven hadden gepleegd - dat gebeurde aan de lopende band. In dit geval is er nog geen proces geweest en geen geweld gebruikt, laat staan dat er feiten bewezen zijn.'

Steeds minder ervaring

Ondertussen is een hele generatie Catalaanse leiders van verschillende onafhankelijkheidsbewegingen weggevaagd, zegt Rietman. Ze zitten allemaal in balling- of gevangenschap. De verse kandidaten hebben steeds minder ervaring. De vraag is overigens of de Spanjaarden zich terugtrekken als het Catalaanse parlement daadwerkelijk een nieuwe president heeft beëdigd, wat wel zou moeten. 'Volgens het decreet waarmee het zelfbestuur is opgeschort, moet dat zelfbestuur meteen worden teruggegeven zodra er een nieuwe regering is in Barcelona.'

Lees ook: Puigdemont trekt zich terug als presidentskandidaat

Gerelateerde artikelen