Internationaal8 mrt '18 08:18Aangepast op 8 mrt '18 11:53

'Europa moet veel harder optreden tegen Trump'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Europa moet veel harder en eensgezind reageren op de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat stelt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen.

Vandaag maakt Trump zijn plan voor de heffingen op staal en aluminium bekend. Van Baalen wil dat Europa daar hard tegen in gaat. 'Het is van de gekke. We zijn partners, we moeten hard zijn. De Europese Commissie heeft een lijst met sancties klaarliggen die wij gaan opleggen. Dat moet snel gebeuren, want Trump is wispelturig. Als er tegenstand komt, zie je dat hij zijn plannen wijzigt.'

'Gaat hem ook pijn doen'

Van Baalen staat erop dat Trump op zijn schreden terugkomt. 'We moeten er alles aan doen met een twee-sporenbeleid. Aan de ene kant moeten we blijven praten, maar als het ons pijn gaat doen, gaat het hem ook pijn doen.' Hij is er van overtuigd dat Trump bij een harde lijn vanuit Europa de maatregelen zal intrekken.

Lees ook: 'Trump spaart Mexico en Canada met importheffingen'

Volgens de Europarlementariër is het dan wel belangrijk dat Europa samen optrekt en dat Nederland niet op eigen houtje met de Amerikanen gaat onderhandelen. 'De EU is een handelsblok. Als je aparte deals gaat maken, stort het hele raamwerk in. Dit moeten we samen doen, dat heeft impact.'

Net iets meer schade voor VS

Trump blijft erbij dat hij een handelsoorlog kan winnen. Het economisch bureau van ING berekende echter dat zowel de Verenigde Staten als Europa er op achteruit gaan als er daadwerkelijk importheffingen gaan komen. 'Als over en weer tien procent geheven gaat worden, dan lijdt de VS net iets meer schade dan de EU. Na twee jaar zou dit uitkomen op 0,4 procent van het bbp, bij de EU komt dit uit op 0,3 procent', vertelt Raoul Leering van ING.

Gerelateerde artikelen