Internationaal9 mrt '18 06:21Aangepast op 9 mrt '18 10:01

Trump en Kim Jong-Un gaan om tafel

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un gaan met elkaar in gesprek. Trump aanvaardde gisteravond een uitnodiging die hij per brief kreeg.

Volgens de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Eui-yong, die bij het Witte Huis was, gaan de twee in mei al met elkaar praten. Kim zou er volgens Chung op hebben aangedrongen om het gesprek zo snel mogelijk plaats te laten vinden. Chung zei verder dat Noord-Korea voorlopig geen raketten meer zal testen en begrip heeft voor gezamenlijke legeroefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. 'Trump ziet dat als grote vooruitgang, maar de sancties blijven wel staan', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

De ontmoeting tussen de twee zou moeten leiden tot het geheel kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland. Mocht de ontmoeting tussen Trump en Kim doorgaan, dan is dat de eerste keer in de geschiedenis dat een Amerikaans en Noord-Koreaans staatshoofd elkaar in levende lijve zullen spreken.

Noord-Koreanen vragen hier al lang om

Het gesprek tussen de twee leiders komt voor Koen de Ceuster, professor Korea-studies aan de Universiteit van Leiden, niet geheel als een verrassing. 'Trump heeft al lang gezegd dat hij bereid is om Kim Jong-Un te ontmoeten en de Noord-Koreanen vragen hier ook al heel lang om. Op een of andere manier werkte de chemie dit keer.'

Volgens De Ceuster mogen vooral de Zuid-Koreanen bedankt worden voor hun inspanningen. Niet alleen tijdens de Olympische Winterspelen, maar ook daarna. Toch is het moeilijk te zeggen hoe de gesprekken zullen verlopen. 'Dat is absoluut niet duidelijk. We weten wat de Noord-Koreanen willen, dat hebben de Zuid-Koreanen meegenomen naar Washington. Ze willen een afbouw van de militaire druk op Noord-Korea en de garantie dat het regime niet bedreigd wordt. Eigenlijk willen ze dus een vredesakkoord, een beëindiging van de Noord-Koreaanse oorlog.'

Gerelateerde artikelen