Internationaal9 mrt '18 12:45

Van guerrillagroep tot politieke partij. Of toch niet?

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De voormalige guerrillagroep FARC, onder meer bekend van de Nederlandse strijdster Tanja Nijmeijer, doet aanstaande zondag mee aan de parlementsverkiezingen in Colombia.

Rodrigo Lodoño Echeverri, bekend als Timochenko, was de presidentskandidaat voor de FARC. Tot hij zich terugtrok.
Rodrigo Lodoño Echeverri, bekend als Timochenko, was de presidentskandidaat voor de FARC. Tot hij zich terugtrok. (AFP)

Althans, dat was het plan. De beweging lijkt zich nu op het laatste moment namelijk terug te trekken. De presidentskandidaat voor de FARC, Rodrigo Lodoño, heeft zich namelijk teruggetrokken wegens gezondheidsredenen. 'Maar daar moet wel bij gezegd worden dat ze hun campagne daarvoor al hadden gestopt vanwege ontvangen bedreigingen', vertelt Maurice van Beers van vredesorganisatie PAX. 'Dit betekent niet dat de FARC niet meedoet, bij de verkiezingen van zondag. Dat zijn parlementsverkiezingen en ze staan nog steeds op de lijst', vervolgt hij.

Niet populair

De vraag is alleen of de groep daarna nog mee gaat doen aan de presidentsverkiezingen. 'Ze zeggen nu in een formele verklaring dat ze dat niet doen, maar waarschijnlijk zullen ze gewoon even afwachten hoe dingen gaan in de parlementsverkiezingen.' Daarna wordt waarschijnlijk besloten of ze niet alsnog meedoen met de presidentsverkiezingen.

De FARC lijkt hoe dan ook geen rol van betekenis te gaan spelen bij de verkiezingen. Onder Colombianen is de groep niet populair. 'Heel veel Colombianen hebben heel veel weerstand tegen de FARC. Dat zij een bedreiging zouden kunnen zijn en dat ze Colombia kunnen veranderen in een soort Venezuela is niet aan de orde.' Zo begrijpen veel Colombianen niet waarom de FARC met dezelfde leiders en onder dezelfde naam in het parlement wil gaan zitten. 'Dat hadden ze ook anders kunnen doen. Het wekt heel erg veel weerzin op dat die mensen daarmee doorgaan.'

Gerelateerde artikelen