Internationaal22 mrt '18 10:02

Sarkozy officieel verdachte

Auteur: Jan Ad Adolfsen

Na een verhoor van 26 uur werd de Franse oud-president Sarkozy gisteravond officieel als verdachte aangemerkt in de zaak rondom het illegaal financieren van zijn campagne in 2007.

(AFP)

De onderzoeksrechter verdenkt Sarkozy ervan dat hij voor zijn verkiezingscampagne 50 miljoen euro heeft aangenomen van de inmiddels overleden Libische dictator Khadafi. En hij verdenkt hem ook van corruptie, want Khadaffi wilde natuurlijk ook wat terug voor dat geld, vertelt correspondent Eveline Bijlsma. 'Libië stond toen bekend als schurkenstaat. Khadaffi wilde een soort comeback maken op het internationale toneel en hij had Nicolas Sarkozy nodig voor die rehabilitatie'.

Sarkozy zelf ontkent. In 2011, toen hij president was, is hij Libië binnengevallen toen daar een burgeroorlog was en hij zei tegen de rechter: 'Denkt u nou echt dat ik zo stom ben om degene van wie ik zoveel geld zou hebben aangenomen, vervolgens aan te vallen?'

'Juridische controle'

Sarkozy zit overigens niet vast. Bijlsma: 'Dit is een beslissing van de onderzoeksrechter geweest. Het kan ook nog zijn dat het Openbaar Ministerie vervolgens zegt dat ze hem helemaal niet gaan vervolgen. Sarkozy zit nu gewoon thuis, maar hij wel een juridische controle opgelegd gekregen. Het is niet helemaal duidelijk waar dat uit bestaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij zijn paspoort moet inleveren en dat hij bepaalde mensen niet mag spreken.

De Fransen liggen er intussen niet wakker van, denkt Bijlsma. Deze zaak speelt al heel lang. Bovendien is het niet nieuw: Sarkozy's partij zou in 2012 ook al hebben gesjoemeld met campagnegelden. 'Maar ja, dit gaat natuurlijk wel over veel geld en ook over een heel schimmige donateur.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen