Internationaal23 mrt '18 08:13

EU roept ambassadeur Rusland terug voor overleg

Auteur: Wesley Schouwenaars

De regeringsleiders van de EU-landen zijn het erover eens dat Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de zenuwgasaanval in Salisbury op oud-dubbelspion Sergei Skripal zit. De veroordeling wijst nu nadrukkelijk naar Moskou.

(EPA)

Volgens de regeringsleiders is er geen andere plausibele verklaring voor, stelden ze na ruim 3 uur beraad over Rusland op een top in Brussel. De Europese Unie roept haar ambassadeur uit Rusland terug voor overleg. Eerder zette het Verenigd Koninkrijk al 23 Russische diplomaten uit.

Volgens premier Rutte laat de EU daarmee voldoende zien dat het achter het Verenigd Koninkrijk staat. Hij zegt het eens te zijn met de verklaring van de Britten 'omdat een alternatieve verklaring ontbreekt'. 'Dat gaat verder dan eerder deze week, dus je ziet dat Europa nog dichter achter het Verenigd Koninkrijk staat', verklaarde Rutte.

Extra maatregelen tegen Rusland

De lidstaten gaan nu samen bekijken of er extra maatregelen moeten volgen. Volgens ingewijden zijn enkele lidstaten bereid in navolging van het Verenigd Koninkrijk Russische diplomaten uit te wijzen. Extra economische sancties zijn nu niet aan de orde, zegt Rutte. 'Je kunt nadenken over maatregelen.' Of en welke mate dat zou kunnen zijn weet hij nog niet. 'Dat moeten we de komende tijd besluiten, als dat aan de orde zou zijn.'

Verdediging tegen biologische en nucleaire risico's

De leiders besloten verder dat de EU zich beter moet kunnen verdedigen tegen chemische, biologische en nucleaire risico's. Dat moet in samenwerking met de NAVO gebeuren. Ook moet meer werk worden gemaakt van contraspionage en het afweren van dreigingen als cyberaanvallen. De Europese Commissie krijgt de opdracht dit uit te werken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen