Internationaal25 mrt '18 14:22Aangepast op 25 mrt '18 22:27

Catalanen straat op om arrestatie Puigdemont

Auteur: BNR Webredactie

Duizenden Catalanen zijn in Barcelona de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van de vroegere leider Carles Puigdemont. Die werd aangehouden nadat hij vanuit Denemarken Duitsland binnen was gereden vanwege een internationaal arrestatiebevel dat door Spanje is uitgevaardigd.

'Wij eisen van Duitsland dat het Puigdemont niet uitlevert aan Spanje voor verbreken die op politieke gronden verzonnen zijn', meldt een woordvoerder van de separatistenbeweging ANC die het protest organiseerde. De Catalaanse separatistische ex-premier Carles Puigdemont is niet ver van de Deens-Duitse grens door de politie aangehouden. Justitie in Duitsland stelde de Spaanse collega's op de hoogte van de arrestatie van Puigdemont, die gebeurde op grond van een Europees aanhoudingsverhaal dat Madrid vrijdag uitvaardigde.

Op weg naar België

Puigdemont wordt vastgehouden in een politiebureau, bevestigt de politie in Kiel. Zijn advocaat, Jaume Alonso Cuevillas, zei dat de ex-premier met de auto onderweg was van Denemarken naar Hamburg, om verder door te reizen naar België. Hij was donderdag en vrijdag in Finland voor onder meer een lezing aan de universiteit van Helsinki. Alonso Cuevillas zei eerder dit weekend dat Puigdemont zich bij de Finse politie zou melden, maar de Catalaanse politicus verdween.

Puigdemont week eind oktober samen met vier ex-ministers naar België uit, nadat zijn pogingen Catalonië af te scheiden volkomen mislukt waren. De Spaanse justitie heeft geprobeerd hem door België te laten uitleveren, maar dat liep vast in juridisch getouwtrek. Madrid trok het Europese aanhoudingsbevel weer in. Maar nu is het weer van stal gehaald, omdat Puigdemont zich buiten België bevindt.

In strijd met parlementen

De 56-jarige separatist wordt in Spanje gezocht wegens een reeks strafbare feiten, gepleegd toen hij als regiopremier in oktober met een illegaal referendum Catalonië van Spanje wilde afscheiden. De afscheiding was niet alleen in strijd met de Spaanse wet, maar ook met regels van het Catalaanse parlement. Justitie beschuldigt Puigdemont en andere separatistische voormannen er ook van belastinggeld te hebben verduisterd om 'de separatistische avonturen' te financieren. Door het 'avontuur ' is er in Catalonië een politieke impasse die grote economische schade veroorzaakt.

Gerelateerde artikelen