Internationaal21 mrt '18 00:00Aangepast op 21 mrt '18 10:56

Even 'entre nous' met Emmanuel Macron

Auteur: BNR Webredactie

Voor premier Mark Rutte staat vandaag niet alles in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Want op het laatste moment is er nog een bliksembezoek ingepland van de Franse president Emmanuel Macron.

(EPA/YOAN VALAT)

De twee zullen onder andere praten over de Europese agenda, want Nederland en Frankrijk lijken het steeds minder eens te worden, zegt Eveline Bijlsma, correspondent in Frankrijk. Zaterdag was de komst van Macron nog niet eens bekend en eigenlijk komt het bezoek Rutte ook helemaal niet uit met de verkiezingen. Maar blijkbaar is het heel belangrijk voor Macron, zegt Bijlsma. Rutte werpt zich de laatste maanden op als aanvoerder van de landen die vinden dat de EU te snel gaat en te ambitieus is. Langzaam lijkt tot de Fransen door te dringen dat ze Rutte serieus moeten nemen.

We moeten het bezoek zien in de context van de noordelijke alliantie die Nederland heeft gesloten met een stuk of zeven andere Noord-Europese landen, vertelt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Die wordt gezien als het groepje landen dat een beetje op de rem trapt bij een al te enthousiaste Frans-Duitse samenwerking die tussen Merken en Macron aan het ontstaan is.'

Achterlopen sinds 2009

Hoe anders was dat nog maar kort geleden, toen de meeste Fransen nog nooit van Rutte gehoord hadden. De laatste maanden verschijnt de premier steeds vaker in de Franse en ook in de Duitse pers, vooral omdat hij steeds meer landen achter zich weet te scharen. Wat overigens nog niet wil zeggen dat de Fransen zich ook echt iets aan zullen trekken van Ruttes appèl om het begrotingsregime binnen Europa aan te scherpen - ook aan Frankrijk. Al begint ook daar het besef door te dringen dat het wel aardig gênant is dat Frankrijk al sinds 2009 achterloopt.

Twee grote dossiers

Boven heeft niet de indruk dat de twee regeringleiders al op het moment zitten van het eens worden met elkaar. Voor Rutte zijn er twee grote dossiers. Allereerst de toekomst van de Europese begrotingen: hoeveel geld mag Brussel verdelen in Europa? Daarnaast de toekomst van de eurozone: hoe controleren we de economische ontwikkeling in de eurozone en hoe voorkomen we nieuwe crises? Rutte zegt hier steeds duidelijker in wat híj wil in plaats van een oordeel te geven over wat Macron zegt.

Rutte wil niet zozeer dat de Europese begroting hoger wordt maar dat die moderniseert, waarbij je het Europese geld ten dienste stelt van een effectievere, modernere economie, zegt Boven. 'Dat botst natuurlijk met belangen in Europa, de landbouwbelangen of de belangen van beschermde beroepen in Duitsland.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen