Internationaal27 mrt '18 15:06

'Houd Europese data onder eigen wetgeving'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse overheid kan straks beschikken over data van Amerikaanse servers waar ook gegevens van Europeanen op staan. Dat komt door een nieuwe wet die president Donald Trump heeft ondertekend.

(NOVUM COPYRIGHT ROB ENGELAAR)

Het gaat dan om gegevens vanuit e-mail en clouds van Microsoft en Google. Onze persoonlijke data komen daarmee in handen van de Amerikaanse overheid, waarschuwt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. 'We moeten zeker regelen dat Europese bedrijven en overheidsdiensten, zoals ziektekostenverzekeringen of bevolkingsregisters, hun spullen niet in een Amerikaanse cloud onderbrengen, maar in een cloud die in Europa hangt, zodat die ook onder onze wetgeving valt.'

Clouddiensten

Zoals één van de pijnpunten van de Wiv nog altijd is dat ook buitenlandse politie en justitie toegang hebben tot de Nederlandse data, zo hebben zij ook bij deze Amerikaanse wet toegang tot je data, zonder tussenkomst van een rechter. 'Deze wet is op een achternamiddag door het Congres geloodst. Het enige wat je als particulier kunt doen, is afzien van Amerikaanse diensten. Wat nodig is om onszelf beter te kunnen beschermen zijn Europese clouddiensten.' Door Europese wetgeving aan te scherpen, stimuleer je vanzelf de vraag daarnaar, zegt Sargentini.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen