Internationaal28 mrt '18 16:02Aangepast op 28 mrt '18 17:53

'Veiligheidsdiensten waarborgen privacy niet'

Auteur: BNR Webredactie

Als de AIVD informatie over vermeende jihadisten uitwisselt met buitenlandse diensten, is de privacy niet genoeg gewaarborgd. Er zijn aanvullende maatregelen nodig, zegt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Het rapport verschijnt een week na het referendum over de bevoegdheden van de inlichtingendiensten.

( ANP)

Volgens de toezichthouder zijn er nu geen duidelijke internationale afspraken over het opnemen van persoonsgegevens in de database, de betrouwbaarheid van die gegevens en het beheer van de gegevens.

Internationaal kader

Jantine Kervel, plaatsvervangend secretaris van de CTIVD, benadrukt dat de AIVD zich aan de eigen nationale regels houdt, maar dat er internationaal geen controle is. 'Het is een gezamenlijke database en daarom moet er ook een gezamenlijk kader gevormd worden. Of gegevens nog actueel zijn en wanneer ze vernietigd moeten worden, dat kan niet door één dienst besloten worden.'

Rapport voor referendum bekend

Opvallend is dat het rapport een week na het referendum over de bevoegdheden van de inlichtingendiensten verschijnt. Volgens Kervel was minister Ollongren op de hoogte van het rapport. In een reactie laat een woordvoerder van de minister weten dat er echter geen sprake van traineren geweest en dat het rapport 'zo snel als mogelijk' naar de Tweede Kamer is gegaan en openbaar is gemaakt.

De vertraging zou hem hebben gezeten in onderhandelingen met buitenlandse inlichtingendiensten, die zouden niet achter het publiceren van (delen van) het rapport hebben gestaan. Uiteindelijk heeft Ollongren besloten geen delen in het rapport onleesbaar te maken en het gewoon openbaar te maken.

Document: Brief Ollongren aan Kamer

Document: Toezichtsrapport CTIVD


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen