Internationaal10 jul '18 07:53

Turkije heeft een nieuwe minister van Financiën, en de lira neemt een duikvlucht

Auteur: BNR Webredactie

Beëdigd worden als president en meteen je schoonzoon tot minister van Financiën benoemen. De Turkse president Erdogan draait er zijn hand niet voor om, en de Turkse lira keldert 3,8 procent ten opzichte van de dollar. 'En dat is best wel een harde val,' zegt Jelle Maasbach.

Slechts enkele uren nadat hij als president was ingezworen benoemde Recep Tayyip Erdogan zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën. Albayrak, die sinds 2015 minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen is, gaat leiding geven aan een nieuw ministerie en vervangt daarmee twee financieel zwaargewichten die internationaal een goede reputatie hebben. De internationale markten reageerden meteen op de benoeming: de Turkse lira ging met 3,8 procent onderuit. En de Turkse economie is al zo'n brekebeentje: een gierende inflatie, een centrale bank die al enkele keren de rente verlaagt tot grote woede van president Erdogan en investeerders die hun geld weghalen. Kortom, Albayrak kan z'n borst natmaken en de mouwen opstropen.

De 40-jarige Berat Albayrak, schoonzoon van de president, minister van Financiën en de man die de Turkse economie mag gaan redden
De 40-jarige Berat Albayrak, schoonzoon van de president, minister van Financiën en de man die de Turkse economie mag gaan redden (AFP)

Gerelateerde artikelen