Internationaal1 aug '18 16:52Aangepast op 1 aug '18 18:01

Sleutel voor oplossing Europees migratievraagstuk ligt in Ter Apel

Auteur: BNR Webredactie

In het Nederlandse opvangcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel ligt de sleutel tot het oplossen van het hele Europese migratievraagstuk. Dat stelt Gerald Knaus, de bedenker van de Turkije-deal, het akkoord dat ervoor zorgde dat er een einde kwam aan de grote aantallen migranten die in 2016 naar Europa kwamen.

Knaus vindt dat Ter Apel een snel asielsysteem heeft en vooral in Spanje zou dit beleid goed kunnen werken. Zo weten mensen sneller of ze kunnen blijven en dat zou de instroom van grote aantallen migranten beperken. 'Ter Apel is ook een vrijheidsbeperkende locatie, asielzoekers die daar verblijven mogen niet de gemeente uit en moeten zich vijf keer per week melden, wat voorkomt dat ze door heel Europa gaan zwerven', legt Europaverslaggever Jesse Pinster uit.

Volgens Jasper Kuipers, adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk Nederland, is het systeem van Ter Apel goed in vergelijking met de rest van Europa, maar ligt in het Groningse dorp niet de sleutel tot de oplossing van het migratievraagstuk. 'Er staan al centra die vergelijkbaar zijn met Ter Apel in Italië en Griekenland en daar is het al tweeënhalf jaar een puinhoop', weet Kuipers.

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
Het asielzoekerscentrum in Ter Apel. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen