Internationaal13 sep '18 15:55Aangepast op 13 sep '18 16:28

'Organisaties waar wij contact mee hadden niet jihadistisch'

Auteur: BNR Webredactie

Voormalig Syrië-gezant Koos van Dam ontkent dat de Nederlandse regering jihadistische groep heeft gesteund in de oorlog in Syrië. Dat zegt hij in BNR De Wereld.

In politiek Den Haag ontstond veel onrust na berichtgeving dat de Nederlandse regering gewapende groeperingen in Syrië zou hebben gesteund die door het Openbaar Ministerie als terroristisch waren bestempeld. Volgens Van Dam waren die groepen destijds echter niet dubieus. De taak van Van Dam was het onderhouden van contacten met oppositiegroepen 'die zij acceptabel vonden'.

In hoeverre is Van Dam er zeker van dat hij toen alleen met 'nette mensen' heeft gesproken? 'Zeker weet je dat nooit. Je kunt een grof onderscheid maken tussen radicalen en gematigden, maar dat is in de loop van zeven jaar oorlog alleen maar moeilijker geworden. Je zou kunnen zeggen: iedereen is geradicaliseerd. Maar dat je radicaal bent, betekent niet dat je dan meteen oorlogsmisdadiger bent'.

Naar eer en geweten

Van minimaal twee contacten wordt nu gezegd dat ze dubieus zijn. 'Niet in die tijd', zegt Van Dam. 'Naar eer en geweten was ik niet op de hoogte als ze misdaden hadden begaan', zegt Van Dam daarover. 'Met Jabhat al-Shamiya heb ik nooit contact gehad, met de Sultan Murad Brigade, het Vrije Syrische Leger en een aantal onderafdelingen daarvan wel.' Volgens Van Dam wordt ten onrechte de indruk gewekt dat hij een terroristenvriend is. 'Dat is natuurlijk absoluut niet het geval. Ik heb naar eer en geweten met die groepen gesproken. Dat is mijn rol geweest. Ik heb die organisaties trouwens niet zelf uitgezocht, die waren al geïdentificeerd voordat ik kwam. En daar ben ik niet bij geweest.'

Nederlandse politici zijn volgens Van Dam medeverantwoordelijk voor de 'enorme ellende' die is aangericht in Syrië. 'Politici die hebben willen interveniëren en met allerlei stellingen kwamen waarop ze niet konden terugkomen, dragen een zekere medeverantwoordelijkheid voor de enorme ellende die daar is aangericht.'

Koos van Dam
Koos van Dam (LinkedIn)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen