Internationaal4 okt '18 12:55

OPCW en MH17-onderzoek doelwit Russische operatie

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft in april een operatie van de Russen verijdeld tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Dat heeft minister van Defensie Ank Bijleveld bekendgemaakt. De operatie was het werk van de Russische militaire inlichtingendiensten, de GROe, zegt Bijleveld. Vier Russische inlichtingenofficieren zijn Nederland uit gezet. 'Het is vooral heel bijzonder dat Bijleveld dit naar buiten brengt', zegt Rickey Gevers, cyber crime expert van RedSocks.

'Dat doet ze omdat er in Nederland verdeeldheid heerst, het moeilijk te slikken is dat de Russen er achter zitten.' Volgens Gevers komt de overheid daarom nu naar buiten met aanvullend bewijs. Bijleveld deed de onthulling op een persconferentie samen met de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Onno Eichelsheim, en de Britse ambassadeur Peter Wilson. Wilson vertelde dat een Russische officier van de GROe, in Maleisië geprobeerd heeft om informatie uit het MH17-onderzoek te bemachtigen.

Inmiddels heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag de Russische ambassadeur in Nederland op het matje geroepen.

Gerelateerde artikelen