Internationaal26 nov '18 07:13Aangepast op 26 nov '18 08:50

Steeds meer Nederlandse expats verlaten VK

Auteur: BNR Webredactie

Sinds het referendum over de Brexit is het aantal Nederlanders dat het Verenigd Koninkrijk verliet met 37 procent gestegen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die BNR heeft opgevraagd. De toename van 2016 en 2017 zet zich in 2018 voort.

Uit een enquête van BNR en NIHB onder leden van verenigingen van expats in het Verenigd Koninkrijk blijkt verder dat zij zich er sinds het referendum steeds minder welkom voelen. Tegen de 60 procent van de Nederlanders in het land voelt zich er sinds het Brexitreferendum minder welkom. Ongeveer de helft overweegt zelfs het land te verlaten. Minder dan 10 procent is dat nu al van plan.

Van de Nederlandse expats in het VK heeft 37 procent het gevoel sinds het Brexitreferendum anders behandeld te worden. De sfeer tussen voor- en tegenstanders van de Brexit wordt steeds onprettiger, zegt Antonietta Sgherzi van NIHB. 'Het is vooral de boosheid; men voelt zich tweederangsburger en heeft het gevoel dat de sfeer is verschoven naar een toenemende xenofobie.'

Brexitdag

Gistermiddag tekenden de Britse premier May en de Europese regeringsleiders in Brussel de onderling overeengekomen Brexitdeal. Vandaag gaat BNR dieper in op de gevolgen die de Brexit heeft voor de Nederland. Daarvoor spreken we onder meer met werkgeversorganisatie VNO-NCW, exporteursvereniging Evofenedex, de CEO van FrieslandCampina (één van de belangrijkste leveranciers van yoghurts en desserts in Groot-Brittannië), en met Menno Snel, staatssecretaris van Financiën.

Poll

MEER: Lees hier alles over Brexit

BNR BREXIT DAG: Maandag 26 november

Gerelateerde artikelen