Internationaal26 nov '18 07:01Aangepast op 26 nov '18 08:51

Britten krijgen ‘best mogelijke’ Brexit-akkoord

Auteur: BNR Webredactie

De regeringsleiders van de Europese Unie hebben ingestemd met de verschillende Brexit-akkoorden waarover de afgelopen anderhalf jaar is onderhandeld. Veel tijd hadden ze daar niet voor nodig, alles was vooraf al dichtgetimmerd. De laatste woorden werden zaterdag op papier gezet en gingen over de Spaanse eis dat zij een toekomstig akkoord over Gibraltar moeten kunnen blokkeren.

Stuk voor stuk benadrukten zij dat het scheidingsakkoord en het politieke akkoord over de toekomstige relatie het beste zijn wat de EU heeft te offeren. Hiermee maken ze duidelijk dat er geen aanpassingen meer mogelijk zijn. Ook niet als het Britse parlement over een paar weken niet akkoord gaat met de afspraken die gemaakt zijn.

Goedkeuring

De akkoorden moeten niet alleen door het Britse parlement goedgekeurd worden, maar ook door het Europees Parlement. Dat gebeurt in februari. Als het door beide parlementen komt, volgt er na het officiële vertrek van de Britten uit de EU, op 29 maart 2019, een overgangsperiode waarin er nauwelijks iets verandert. Deze duurt tot de laatste dag van 2020.

BNR BREXIT DAG: Maandag 26 november

BREXIT: Expats verlaten UK

DOSSIER: Alles over BREXIT

Gerelateerde artikelen