Internationaal28 jan '19 10:25Aangepast op 28 jan '19 11:21

Verkiezingen Europees Parlement 2019

Auteur: BNR Webredactie

Dit jaar worden voor de negende keer verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. Omdat elk land een andere kieswet heeft, zijn de verkiezingen niet allemaal op dezelfde dag. Nederland stemt op 23 mei.

De volledige verkiezingsperiode is van 23 t/m 26 mei. Inwoners van alle EU-lidstaten kunnen dan rechtstreeks hun vertegenwoordiging in de Europese Unie kiezen. Deze Europarlementariërs worden gekozen voor een termijn van vijf jaar.

| DOSSIER : Europese Verkiezingen 2019

(Foto: Frederic Köberl - Unsplash)

Kleiner parlement

Het wordt het eerste Europees parlement dat niet groeit maar krimpt, omdat 73 Britse zetels vervallen. Sommige lidstaten krijgen er enkele extra zetels bij, waaronder Nederland: van 26 naar 29. Al met al krimpt het parlement van 751 naar 705 zetels.

| Peiling: Poll of Polls

Lijsttrekkers

Bas Eickhout wordt de lijsttrekker voor GroenLinks voor de Europese Verkiezingen. Het CDA heeft Esther de Lange opnieuw voorgedragen als lijsttrekker voor het CDA in het Europees Parlement. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, is de beoogd lijsttrekker voor de PvdA.

Voor de VVD wordt huidige Tweede Kamerlid Malik Azmani de lijsttrekker. De leden van D66 hebben Sophie in 't Veld verkozen tot lijsttrekker. De in New York woonachtige Derk Jan Eppink wordt de lijsttrekker voor Forum voor Democratie in het Europees Parlement.

Peilingen

Peilingen suggereren dat de christen-democraten en de sociaal-democraten ondanks verliezen, ook de grootste zullen blijven. Mooie interactieve grafieken, ook per land, vind je bij Poll of Polls.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen