Internationaal16 jan '19 06:45Aangepast op 16 jan '19 08:02

Brexit-deal weggestemd met 432 tegen, 202 voor

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse Lagerhuis heeft de Brexit-deal van Theresa May massaal weggestemd. 432 parlementsleden hebben tegen gestemd, 202 voor. Dat is een meerderheid van 230 stemmen. 'Gigantisch', zegt Verenigd Koninkrijk-correspondent Lia van Bekhoven.

Jeremy Corbyn, de leider van oppositiepartij Labour, heeft een motie van wantrouwen ingediend. Het Brits kabinet bevestigt dat die morgen behandeld zal worden. Corbyn zegt dat dit de grootste nederlaag voor een Britse regering is sinds de jaren '20.

Volgens premier May laat de stemming zien wat de Britse parlementsleden niet willen, maar niet wat ze wel willen. Dat wil zeggen dat er nog steeds geen plan is over wat er met de Brexit moet gebeuren. Volgens May moet nu blijken of het Lagerhuis nog vertrouwen in het Britse kabinet heeft.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) denkt dat er ruimte is om de Britten langer te laten doen over de Brexit dan de huidige einddatum van 29 maart 2019. 'Niemand wil een harde Brexit. Ik denk dat er een welwillendheid is om de periode te verlengen. Maar er moet wel een reden voor zijn: waarom gaan we dat verlengen?'

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg weet het zeker: Donald Trump heeft net een gat in de lucht gesprongen. De Amerikaanse president had namelijk gezegd dat als de deal aangenomen zou worden, er geen handelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten komt. Volgens Hammelburg maakt wel of geen deal geopolitiek gezien niet zo veel uit: de Britten hebben genoeg aanzien. 'Vergeet niet: het is een gigantische handelsmacht, ook na een Brexit.' Hammelburg denkt dat China niet zal wakker liggen of Groot-Brittannië in de EU blijft.

Dossier: Brexit

Gerelateerde artikelen