Internationaal19 jan '19 12:57

Macedonische familie bereikte miljoenen mensen met nepberichten

Auteur: BNR Webredactie

Een militair uit Macedonië bereikte miljoenen mensen met fake-berichten. Hij zette een soort netwerk voor nepnieuws op om geld te verdienen. Daarbij schakelde hij zijn hele familie in. De Leidse onderzoeker Peter Burger kwam de familie op het spoor.

Burger ontdekte het netwerk toen hij links zag naar websites met vreemde namen. De links leidden naar heftige en sensationele berichten tegen moslims en migranten, en de berichten waren bedoeld voor Trump-aanhangers. 'Meestal hebben dat soort sites namen als US patriots of Trump for president, maar deze sites hadden vreemde namen die allemaal uit Macedonië bleken te komen'. Het meest succesvolle bericht haalde de top 10 valse berichten van 2018. Het ging over een belangrijke moslim in de Verenigde Staten die zei dat moslims overal eten moeten kunnen krijgen zonder varkensvlees, anders zouden de moslims vertrekken.

Aan al die berichten heeft de Macedonische familie veel geld kunnen verdienen, legt Burger uit. De links werden vooral verspreid via Facebook en Twitter. Klikken mensen op zo'n verhaal en komen ze op de site terecht, dan leveren die mensen geld op via advertentiekliks. 'Dat is maar een centje per klik, maar met veel kliks kun je toch een aardig centje verdienen.' Het is lastig te zeggen hoeveel ze precies hebben verdiend. 'Dat kun je eigenlijk alleen maar zeggen als je die mensen hun bankafschriften mag zien en zover zijn we niet gekomen.'

Gerelateerde artikelen