Internationaal20 feb '19 06:00Aangepast op 20 feb '19 09:15

Brinkhorst: Afkappen Russisch gas is geen realistisch beleid

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet gewoon doorgaan met het importeren van Russisch gas, bepleit Laurens Jan Brinkhorst tegen BNR. De Nord Stream 2 is namelijk geen politiek, maar een economisch project. De gaspijpleiding die vanuit Rusland naar Duitsland loopt is omstreden, zeker nu Europese landen minder afhankelijk willen worden van gas. De oud-minister van Economische Zaken wijst erop dat de levering van gas nooit is gebruikt voor politieke doeleinden. Brinkhorst nam als minister de beslissing om toe te treden tot het project Nord Stream, in eerste instantie om de Nederlandse energie-import te verbreden.

Nu Nederland door het dichtdraaien van de Groningse gaskraan netto-gasimporteur is geworden, dringt de vraag zich op waar het gas dan vandaan moet komen. Brinkhorst is daar behoorlijk stellig over: 'Hoofdpunt is altijd geweest dat het een commercieel project was.

| Podcast: #1: Gas, Poolse Brexit en Kuifje

Dat vond de Nederlandse regering toen en ik zie geen aanleiding om dat nu te veranderen.' Maar het ligt er maar aan wat je politiek noemt, zegt René Peters, olie- en gas expert bij TNO. 'In 2009 heeft Rusland wel degelijk gas afgesloten naar Oost-Europese landen, met name Oekraïne. Dat ging niet zozeer over directe politiek, maar meer over de prijs van het gas.'

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen