Internationaal21 feb '19 11:47

'Nederland moet Venezuela en regering Maduro veel harder aanspreken op geweld '

Auteur: BNR Webredactie

Tijdens de protesten in Venezuela eind januari zijn in een paar dagen tijd minimaal 41 mensen doodgeschoten. Zeker 6 daarvan zijn geëxecuteerd. Dat schrijft Amnesty International in een nieuw rapport. De crisis in Venezuela escaleert steeds verder.

Alle mensen zijn doodgeschoten door veiligheidstroepen van president Nicolas Maduro, zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty International. 'Het geweld is al twee, drie jaar aan de gang. Maar nu zie je dat het geweld in een soort versnelling gaat omdat de politieke tegenstellingen zich snel verharden. Dan wordt er door de politie echt gewoon geëxecuteerd op straat. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar. De internationale gemeenschap moet daar veel harder wat over zeggen richting de regering Maduro.' Inclusief Nederland, zegt Bosgraaf.

Wat Amnesty International betreft zou de VN-mensenrechtenraad snel een onderzoekscommissie moeten instellen om te onderzoeken wat er in Venezuela gebeurt en om daders te kunnen berechten. 'Het zou ook iets kunnen zijn voor het Internationaal Strafhof om hier naar te kijken.'

LUISTER OOK | : Maduro trekt zich weinig aan van Europese steun voor Guaidó

Venezolanen demonstreren tegen de regering van Nicolas Maduro.
Venezolanen demonstreren tegen de regering van Nicolas Maduro. (Foto AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen