Internationaal28 feb '19 16:04Aangepast op 1 mrt '19 07:18

En de winnaar is...

Auteur: Jan Ad Adolfsen

Donald Trump en Kim Jong-un zijn voortijdig van de top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi weggelopen zonder zelfs maar de schijn van een overeenkomst. Volgens Trump is de top mislukt doordat Kim eiste dat alle sancties tegen zijn land werden opgeheven, zonder dat hij daar iets tegenoverstelde op het gebied van ontwapening.

| Luister ook: 第一集 Waarom steunt China Noord-Korea?

Korea-expert Remco Breuker noemt de uitkomst verrassend; hij had op z'n minst een 'cosmetisch aanvaardbare' afloop verwacht. Hij geeft Trump gelijk dat hij onder deze omstandigheden is weggelopen en hij vindt het vreemd dat Kim niet meer heeft ingezet op sanctieverlichting. De Noord-Koreaanse leider heeft die verlichting nodig, omdat de sancties behoorlijk destabiliserend werken.

Toch zou je Kim een winnaar kunnen noemen, zegt Breuker, zeker op de lange termijn. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat hij als regulier staatshoofd van een reguliere staat is ontvangen in Vietnam. En echt geïsoleerd is hij niet, zoals vaak wordt gedacht.

China en Rusland nemen het niet zo nauw met de sancties tegen Noord-Korea en ook uit een aantal Arabische, Afrikaanse en voormalige Oostbloklanden kan hij steun verwachten. Hoe dan ook: al zeggen de twee leiders dat ze als vrienden uit elkaar zijn gegaan, het gevaar van Noord-Koreaanse agressie is volgens Breuker niet helemaal geweken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen