Internationaal1 mrt '19 08:26

Wopke Hoekstra op het matje in Parijs

Auteur: BNR Webredactie

Minister Hoekstra van Financiën praat vandaag in Parijs met zijn Franse collega Bruno le Maire. Aanleiding is het pakket aandelen Air France - KLM dat de Nederlandse staat heeft gekocht. Dat gebeurde stiekem, zegt de Franse regering die van plan zou zijn om de nieuwe termijn van KLM-baas Pieter Elbers te dwarsbomen. Hoekstra moet nu de plooien gladstrijken. 'De ontmoeting is flink afgeschermd,' zegt correspondent Eveline Bijlsma in Parijs.

De pers komt er nauwelijks aan te pas, de regie is helemaal in handen van de Fransen. Volgens Bijlsma geven al die beperkingen aan dat de Fransen redelijk nerveus zijn. Le Maire twitterde deze week dat hij Hoekstra wilde spreken, dat lijkt illustratief voor de toonzetting. Frankrijk is boos, Nederland moet op het matje omdat het achter de Franse rug om aandelen kocht. Frankrijk dreigt nu de aandeelhoudersvergadering van half april te blokkeren en Nederland hoeft wat Le Maire betreft niet te rekenen op een extra zetel in de Raad van Bestuur. Wél liet Le Maire gisteren via het ministerie weten dat hij hoopt dat ze eruit komen, ook topman Benjamin Smith zei dat hij zich geen zorgen maakt.

PARIJS - Minister Wopke Hoekstra van Financien tijdens de ontmoeting van de Franse ambtsgenoot Bruno Le Maire. Zij treffen elkaar om de situatie rond Air France-KLM te bespreken. ANP ROBIN UTRECHT
PARIJS - Minister Wopke Hoekstra van Financien tijdens de ontmoeting van de Franse ambtsgenoot Bruno Le Maire. Zij treffen elkaar om de situatie rond Air France-KLM te bespreken. ANP ROBIN UTRECHT ( ANP)

| Dossier: Air France - KLM

Gerelateerde artikelen