Internationaal14 mrt '19 20:00

Lagerhuis wil uitstel Brexit

Auteur: BNR Webredactie

Er komt een uitstel van de Brexit als het aan het Britseparlement ligt. Van de volksvertegenwoordigers stemden er 412 in met de motie van de regering om de Europese Unie om uitstel te vragen; 202 stemden tegen.

Of er ook uitstel komt is uiteindelijk aan de regeringleiders van de 27 andere EU landen. Zij moeten hiermee instemmen. Of ze dat doen zal blijken tijdens de EU-top volgende week donderdag en vrijdag in Brussel.

Maar voor die tijd zal het Britse Lagerhuis NOG een keer stemmen over het Brexit-akkoord dat er al sinds november ligt. Hetzelfde akkoord dat al twee keer met grote meerderheid is weggestemd in Londen. Waarschijnlijk is die stemming op dinsdag.

Als het Lagerhuis dan WEL zou instemmen met het scheidingsakkoord, zal premier May in Brussel om een kort uitstel van de Brexit vragen, waarschijnlijk tot eind juni, om de noodzakelijke wetgeving in te voeren.

Als het Parlement voor de DERDE keer het Brexit-akkoord wegstemt, zal de Britse premier vragen om een langer uitstel, mogelijk tot eind 2020. Wat er in die tijd bereikt moet worden is nog onduidelijk, maar het zal wel duidelijk moeten worden, anders is de kans groot dat de EU geen toestemming geeft voor uitstel.

De extra bonus bij de laatste variant: het Verenigd Koninkrijk moet dan, net als alle andere EU-landen, Europese verkiezingen organiseren in mei dit jaar.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen