Internationaal21 mrt '19 12:26Aangepast op 21 mrt '19 15:47

Brexcetera: May roept parlement op voor haar deal te stemmen

Auteur: BNR Webredactie

Premier Theresa May heeft de Britse parlementsleden opnieuw opgeroepen om voor haar deal met de Europese Unie te stemmen. Ze is naar eigen zeggen de politieke spelletjes zat, zo zei ze gisteren in een speech. Vandaag is de top van EU-regeringsleiders in Brussel, waar onder andere wordt gepraat over het uitstel van drie maanden dat de Britse premier heeft aangevraagd. Maar veel regeringsleiders hebben geen mandaat om haar uitstel te verlenen, zegt Brexitrapporteur Anne Mulder.

'Het is ingewikkeld', zegt Mulder, 'ze heeft uitstel gevraagd, maar dat roept vragen op. Ze heeft niet laten zien dat ze ook kan leveren, dat ze het parlement mee kan krijgen.' Veel ingewikkelder is dat de Britten, als ze uitstel zouden krijgen tot 30 juni, meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen in mei. En daar zit niemand op te wachten, zegt Mulder. Bovendien heeft May zó laat om het uitstel gevraagd dat veel Europese leiders helemaal geen tijd hebben gehad om dit met hun parlementen te bespreken. Gevolg: die hebben dus helemaal geen mandaat om May überhaupt uitstel te verlenen.

Intussen is een online petitie gericht aan de Britse regering met het verzoek bij de Europese Unie te blijven, in nog geen twee dagen tijd al 700.000 keer ondertekend. De site waarop de petitie staat is van het Britse parlement, dat in debat moet over alle petities die meer dan 100.000 ondertekenaars krijgen. Britse media berichtten dat de site werd overspoeld met ondertekenaars en daardoor enige tijd onbruikbaar werd.

LUISTER OOK: ALLES OVER BREXIT

(Photo by Tolga AKMEN / AFP)
(Photo by Tolga AKMEN / AFP) (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen