Internationaal10 apr '19 16:16Aangepast op 10 apr '19 18:12

De grote vraag op de EU-top: hoe lang wordt Brexit uitgesteld?

Auteur: BNR Webredactie

Een ding lijkt zeker: de Brexit gaat niet op 12 april plaatsvinden. Er komt hoogstwaarschijnlijk uitstel, maar hoe lang? Dat is de vraag die op tafel ligt bij de EU-top die over 2 uur begint.

Het grote probleem van de Europese Unie is volgens Europaverslaggever Jesse Pinster dat de 27 lidstaten het allemaal eens moeten worden over het uitstel en de datum. En Macron kan wel eens een dwarsligger zijn, zegt hij. 'Hij kwam hier net binnen en zei: 'Er is nog niets besloten, het gaat mij alleen om het Europese project. Het is tijd voor een Europese renaissance.' De Franse president ziet zichzelf als een leider van heel Europa. Sinds hij verkozen is, gaat het over Brexit. De Franse president is daar gewoon klaar mee.'

De Britse premier hoopt op een kort uitstel tot 30 juni, maar daar zal de EU waarschijnlijk niet mee instemmen. De verwachting is dat de lidstaten zullen inzetten op een langer uitstel. En dat zou Theresa May thuis in de problemen kunnen brengen, denkt correspondent Lia van Bekhoven.

| DOSSIER: Brexit

Gerelateerde artikelen