Internationaal11 apr '19 11:45Aangepast op 11 apr '19 15:13

Julian Assange in Londen gearresteerd, VS vragen om uitlevering

Auteur: BNR Webredactie

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is door de Britse politie gearresteerd in de Ecuadoriaanse ambassade nadat Ecuador Assange's diplomatieke asiel introk. Assange zat sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land. Hij kreeg daar asiel, maar Ecuador wil hem niet langer onderdak bieden. De Verenigde Staten hebben om uitlevering van Assange gevraagd vanwege samenzwering van Assange met Chelsea Manning.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Britse politie. Deze Amerikaans militair openbaarde geheime gevoelige informatie via WikiLeaks.

| Meer: Ecuador wil van Wikileaks oprichter Assange af

De activist vreest dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij vervolgd kan worden voor het publiceren van geheime informatie via de klokkenluiderssite. Ecuador heeft Assange echter uit de ambassade laten halen met garanties over zijn uitlevering. Hij kan geen doodstraf krijgen, aldus president Lenín Moreno.

Volgens correspondent Lia van Bekhoven werden, los van kleine irritaties, de politieke verschillen tussen Ecuador en Assange groter en werd ook de druk vanuit de VS steeds groter.

Volgens WikiLeaks is het intrekken van het asiel illegaal en in strijd met het internationaal recht.

Photo by Justin TALLIS / AFP
Photo by Justin TALLIS / AFP (AFP)

Gerelateerde artikelen