Internationaal1 mei '19 10:23Aangepast op 2 mei '19 00:06

NASA waarschuwt voor inslag meteoriet

Auteur: BNR Webredactie

NASA-topman Jim Bridenstine waarschuwt voor het gevaar van meteorietinslagen en roept op tot internationale samenwerking om meteorieten bijtijds op te sporen. Terecht, vindt sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen, die zegt dat doemscenario's zo maar eens realiteit kunnen worden.

Op de International Academy of Astronautics Planetary Defense Conference waarschuwde Bridenstine voor de gevolgen van een meteorietinslag. Volgens hem gebeurt dat eens in de 60 jaar. In 2013 raakten meer dan 1.500 inwoners van het Russische Chelyabinsk gewond doordat een 20 meter lange meteoriet boven de stad explodeerde. Het zijn dus allesbehalve SF-scenario's. Volgens Jurriens zijn op de conferentie twee mogelijke scenario's besproken in geval van een meteoriet: evacuatie of het uit de baan schieten van de meteoriet.

LUISTER OOK: Komt die rots

Een door de meteorietinslag beschadigde zinkfabriek in het Russische Chelyabinsk. Photo by OLEG KARGOPOLOV / 74.RU / AFP
Een door de meteorietinslag beschadigde zinkfabriek in het Russische Chelyabinsk. Photo by OLEG KARGOPOLOV / 74.RU / AFP (AFP)

Gerelateerde artikelen