Internationaal8 mei '19 11:28Aangepast op 8 mei '19 13:48

Iran legt bom onder atoomdeal

Auteur: BNR Webredactie

Iran stapt deels uit de atoomovereenkomst die het land sloot met Westerse landen. Dat heeft president Hassan Ruhani gezegd in een tv-toespraak. Hij heeft de leiders van de vijf wereldmachten een brief over het besluit gestuurd.

Niet helemaal toevallig is het vandaag een jaar geleden dat de Verenigde Staten uit het akkoord stapten, zegt Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad. Ruhani zegt dat voor Iran een deel van het akkoord overeind blijft staan, maar volgens Van Benthem wordt de kern van het akkoord onderuit gehaald, namelijk dat Iran de hoeveelheid uranium waarover het mag beschikken wil verhogen. Verder dreigt het land de productie van hoogverrijkt uranium binnenkort te hervatten.

Hassan Ruhani, President Iran
Hassan Ruhani, President Iran (AFP)

'De terugtrekking van Iran is niet goed voor de stabiliteit van de wereld, maar de deal zoals die er lag, was ook niet goed', zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Volgens hem bleef Iran, ondanks de deal, een grote bedreiging voor in ieder geval het Midden-Oosten, maar ook voor Europa.

Gerelateerde artikelen