Internationaal29 mei '19 07:17Aangepast op 29 mei '19 09:14

EU-regeringsleiders opgesloten in Brussel

Auteur: BNR Webredactie

In een zogeheten locked down zaten de Europese regeringsleiders aan tafel om uit te maken wie voorzitter van de Europese Commissie wordt. Ze konden geen contact onderhouden met de buitenwereld om lekken te voorkomen. Het was de eerste stap van de EU-leiders om te komen tot een benoeming.

Donald Tusk zal zich namens de regeringsleiders niet gebonden voelen aan een benoeming binnen het selecte gezelschap van 'Spitzenkandidaten', zegt Hendrik Vos, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Gent. 'Het kan echt iedereen worden, maar je voelt wel aan dat er toch wel veel weerstand is tegen Manfred Weber, de Spitzenkandidat van de christendemocraten.' Het tekent de twijfel binnen het Europees Parlement, anders dan bij de benoeming van Jean-Claude Juncker, vijf jaar geleden.

Achterkamertjes

Uiteindelijk is het wel weer een typisch Europese oplossing om de leiders de leiders te laten voordragen, zegt Europarlementariër Esther de Lange van de CDA. Met als uiteindelijk resultaat dat Donald Tusk als 'leider der regeringsleiders' aftastende gesprekken gaat voeren met de fractievoorzitters in het Europees Parlement. Voor de kiezer wordt het een weinig transparant circus, erkent De Lange. 'Nu is er door verzet van de liberalen én de sociaaldemocraten een wollige verklaring uitgekomen dat ze transparantie zo belangrijk vinden.'

Lees ook: : Europe's Next Chairman

Lees en luister ook: : Steeds luidere roep om helft Brusselse topbanen voor vrouwen

(ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen