Internationaal23 jul '19 14:51

Compromis met Congres brengt Trumps muur geen stap dichterbij

Auteur: BNR Webredactie

President Donald Trump en de leiders van het Congres hebben een deal gesloten over de Amerikaanse overheidsbegroting. En daarmee lijkt een shutdown voorlopig afgewend. Belangrijk onderdeel van de deal is dat het schuldplafond met 320 miljard dollar wordt opgehoogd. President Donald Trump spreekt op Twitter van 'een echt compromis'. Maar volgens Amerika-deskundige Diederik Brink zijn wéér geen echte keuzes gemaakt en ligt de rekening weer bij de volgende generatie.

De Democraten krijgen extra geld voor sociale programma's, Trump krijgt ongelofelijk veel extra investeringen in defensie, zegt Brink. Maar de Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer benadrukken in een verklaring nog eens dat met de deal een nieuwe sluiting van de overheid wordt voorkomen.

Muur

Ook de Mexicaanse muur van Trump is met de deal overigens geen stap dichterbij gekomen, zegt Amerikadeskundige Diederik Brink. Wel bestaat nog altijd de mogelijkheid voor Trump om geld dat is toegewezen aan het defensiebudget in te zetten voor de bouw van delen van de muur. 'Daar is een juridische strijd over gevoerd en zolang die niet beslecht is, bestaat die mogelijkheid wel.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen