Internationaal4 aug '19 18:00

'Toekomst Hong Kong splijt communistische partij China'

Auteur: BNR Webredactie

Zolang de demonstranten in Hong Kong zelf niet naar de wapens grijpen en hun invloed op de Chinese beurzen beperkt blijft, zal het Chinese leger zich gedeisd houden. Dat zegt Oscar Garschagen, oud-China-correspondent voor NRC, in BNR De Wereld. Internationaal georiënteerde Chinese bedrijven plukken de vruchten van de onafhankelijke kapitaalmarkten, de onafhankelijke rechtspraak en het onafhankelijke monetaire systeem in Hong Kong. En dat maakt de onderlinge verhouding tussen Beijing en Hong Kong er niet overzichtelijker op.

Des te interessanter is volgens Garschagen de vraag wat president Xi Jinping de komende weken en maanden gaat doen. Een belangrijke Chinese commentator, de hoofdredacteur van de zeer gezaghebbende Global Times, heeft laten weten dat Beijing alleen zal ingrijpen als de demonstranten zélf naar de wapens grijpen of de beurs destabiliseren. 'Zijn ideeën lijken te bevestigen wat de houding in Beijing is; Beijing is kwaad, ongerust en voelt zich beschaamd, maar wapens en tanks inzetten, dat is een veel verdere stap.'

De hele uitzending van De Wereld terugluisteren?: Klik hier!

Autoritair en dictatoriaal

Uiteindelijk draait alles om de vraag wat er na 2047 gebeurt, zegt Garschagen. De verworvenheden van het relatief liberale Hong Kong maken dat de jongeren die nu de straat op gaan vooral erg ongerust zijn over de in 1997 vastgelegde overheersing van het autoritaire China, vanaf 2047. 'De vraag is wat er daarna gebeurt: blijft het systeem van één land, twee politieke systemen in stand, of wordt het autoritaire, dictatoriale Chinese politieke systeem van toepassing verklaard op Hong Kong?' De discussie in de communistische partij over de toekomst van Hong Kong lijkt inmiddels ontbrand.

(Photo by Philip FONG / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen