Internationaal2 aug '19 11:46Aangepast op 2 aug '19 12:21

Dag van de waarheid voor Dijsselbloem

Auteur: BNR Webredactie

Het is de dag van de waarheid voor Jeroen Dijsselbloem. De Europese ministers van Financiën konden het niet eens worden over wie de nieuwe topman of -vrouw van het Internationaal Monetair Fonds moet worden. Dijsselbloem is samen met vier anderen in de race en later vandaag zou de keuze bekend moeten zijn.

'Hij heeft als voorzitter van de eurogroep in Noord-Europa ontzag geoogst met zijn optreden tijdens de Griekse schuldencrisis', zegt Ria Cats, correspondent van het Financieele Dagblad in Brussel. Ook ging onder zijn leiding de Europese bankenunie van start.

Maar de reden dat er vandaag nog gestemd moet worden legt nog een nadeel bloot voor Dijsselbloem. 'Unanimiteit onder de Europese lidstaten is ver te zoeken, en dat zou vooral het gevolg zijn van tegenstellingen tussen het zuiden en het noorden', duidt Cats. Dijsselbloem heeft zich als voorzitter van de Eurogroep niet populair gemaakt in Zuid-Europa, door onder meer de uitspraak over mensen die hun geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens hun hand ophouden.

LUISTER OOK: Dijsselbloem in de wachtkamer voor topjob IMF

LUISTER OOK: Kabinet lobbyt intensief voor Nederlandse kandidaat bij IMF


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen