Internationaal2 aug '19 13:45Aangepast op 3 aug '19 05:08

Dijsselbloem trekt zich terug als IMF-kandidaat

Auteur: BNR Webredactie

Een meerderheid van de ministers van Financiën van de Europese Unie heeft zijn steun gegeven aan Kristalina Georgieva als Europese kandidaat om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te leiden. Al slaagde ook zij er niet in een voldoende meerderheid te bereiken om het tot officiële Europese kandidaat te schoppen. Maar voor Jeroen Dijsselbloem was de nederlaag een reden om zich terug te trekken als kandidaat.

En zo behield oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem nog een minieme kans op de post, als één van de laatste twee kandidaten voor het leiderschap van het IMF, samen met de Bulgaarse Wereldbankbestuurder Kristalina Georgieva. Maar hij besloot daar na de één-op-één nederlaag verder van af te zien.

Na twee stemrondes eerder op de dag bleven de EU-regeringen verdeeld over de vraag hoe ze een enkele kandidaat voor het IMF konden noemen. Een kandidaat heeft 55 procent van de stemmen van de 28 EU-landen nodig, die ten minste 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Drie andere kandidaten trokken zich al eerder terug.

Het deed ook al 'een beetje pijn' toen Frans Timmermans naast de prestigieuze positie van EC-voorzitter greep. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, zegt Frans van Drimmelen, directeur van Dröge & van Drimmelen. 'Dat hebben we als Nederland redelijk goed uitgebuit. Er wordt in dit soort grote posities heel veel onderling uitgeruild. Als je dan een veer moet laten, krijg je heel vaak op een ander punt die positie wel weer terug. Zo werkt dat nu eenmaal.'

Zijn strenge bezuinigingsbeleid tijdens de Europese schuldencrisis, ofwel de 'eurocrisis', levert Jeroen Dijsselbloem ongetwijfeld de steun van Duitsland op. Maar op veel stemmen van Zuid-Europese lijkt de voormalig voorzitter van de eurogroep niet te hoeven rekenen. Door de uitzonderlijk stroeve stemming en kandidaturen van outsiders, wordt er zelfs gespeculeerd dat het traditionele herenakkoord verbroken zou kunnen worden.

Jeroen Dijsselbloem heeft niet volgens iedereen een feilloos track record als voorzitter van de eurogroep. Met hem zou het IMF iemand aan het hoofd krijgen wiens beleid het IMF zelf eerder heeft bekritiseerd. Die tegenstelling speelt sterk in het nadeel van de kandidatuur van Dijsselbloem. Maar het zou zomaar kunnen dat het herenakkoord tussen de Verenigde Staten en Europa wordt verbroken en het helemaal geen Europeaan wordt.

Ook Aziatisch landen

Traditioneel kiezen de Verenigde Staten de leider van de Wereldbank en Europa de leider van het IMF. Maar ook Aziatische landen azen op de topfunctie. Het IMF is een wereldwijd orgaan, dus het zijn niet alleen maar de Europese landen die daarover besluiten. Zeker nu andere landen als China en India economisch sterker worden. 'En ook in heel veel andere landen zullen ze denken: willen wij dat wanneer we in de problemen komen dat er iemand zoals Jeroen Dijsselbloem de baas is. Of we willen iemand die wat meer lessen heeft geleerd van het verleden van het IMF en die op dat moment ook iets meer investeren gelooft', zegt Rens van Tilburg van het Sustainable Finance Lab aan de Universiteit Utrecht.

LUISTER OOK: Dag van de waarheid voor Dijsselbloem

LUISTER OOK: Dijsselbloem in de wachtkamer voor topjob IMF

Gerelateerde artikelen