Internationaal13 aug '19 16:28Aangepast op 13 aug '19 18:28

Rusland ontkent evacuaties na ontploffing raket

Auteur: BNR Webredactie

Vorige week donderdag ontplofte een kleine nucleaire raket in het noorden van Rusland. Hoewel de autoriteiten dit eerst ontkenden, geven ze het incident nu toe. Maar ze blijven volhouden dat er weinig straling is. Morgen wordt het naastgelegen dorp desondanks geëvacueerd.

Er zijn stralingsniveaus gemeten van 4 tot 16 keer zoveel als normaal. Die explosie met vijf doden was vorige week al, maar de Russische autoriteiten ontkenden het incident aanvankelijk. Dat gebrek aan info maakt het moeilijk om de gevolgen van de straling in te schatten. 'Nee, ze hebben niet geleerd uit het verleden, typisch uit de Sovjettijd.' zegt Joost Bosman, Ruslandcorrespondent.

Dat een dorp in het stralingsgebied nu geëvacueerd wordt, geeft aan dat de autoriteiten lijken te erkennen dat de explosie serieuze gevolgen heeft. Al roept de situatie en de communicatie vanuit het Kremlin dus nog steeds veel vragen op.

Koude Oorlog

De ontploffing in het noorden van Rusland waarbij straling vrijkwam, is waarschijnlijk het gevolg van een test met een nucleaire raket. Eentje van het soort waar de VS niet blij mee is. Dit levert spanningen op tussen Rusland en de Verenigde Staten, die doen denken aan de Koude Oorlog.

Zowel Rusland als de Verenigde Staten is al uit het INF-verdrag gestapt. 'Er is ook nog een ander verdrag, dat een maximum aan aantal kernraketten oplegt, dat dit jaar afloopt. De Verenigde Staten willen dat niet verlengen. Krankzinning', zegt kernwapenexpert bij Instituut Clingendael, Sico van der Meer.

LUISTER OOK: 'Russen vielen partners Nederlandse militairen lastig'

LUISTER OOK: 'Opzeggen INF-verdrag leidt tot meer spanningen'

Image
(EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen