Internationaal15 aug '19 16:14Aangepast op 15 aug '19 17:39

Iraanse tanker niet langer aan de ketting in Gibraltar

Auteur: BNR Webredactie

De Hoge Raad in Gibraltar laat de Iraanse tanker Grace 1 vrij die daar sinds vorige maand aan de ketting lag. Vanochtend leek de VS zich actief te gaan bemoeien met de kwestie, die tot dat moment uitsluitend speelde tussen het Verenigd Koninkrijk en Iran. Maar een formeel Amerikaans verzoek tot beslaglegging van de tanker is volgens de Raad niet binnengekomen.

En daarmee verviel volgens de Hoge Raad van Gibraltar ook elke grond om de tanker nog langer aan de ketting te houden. De verdenking dat het schip op weg was naar Syrië om olie te leveren - tégen de Europese sancties in - was voor de Britten anderhalve maand geleden reden om beslag te leggen op het schip. Vervolgens sloeg Iran terug door een Britse tanker in beslag te nemen in de Straat van Hormuz.

Omzeilen van sancties

De VS heeft niet direct iets met het conflict te maken, maar volgens correspondent Jan Postma wilde het land de druk op Iran opvoeren. De tanker was met olie onderweg naar Syrië en dat is ook in strijd met de sancties die de VS heeft opgelegd. De VS wil laten zien dat het overal ogen en oren heeft, zegt Postma, en dat het omzeilen van de sancties niet zo makkelijk is.

Gerelateerde artikelen