Internationaal30 aug '19 08:09

Duitse politiek wacht angstig deelstaatverkiezingen oosten Duitsland af

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse regeringspartijen kijken al ruim een jaar met enige vrees naar komende zondag, als de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen naar de stembus gaan. De coalitie van CDU en SPD toonde zich de laatste jaren vooral een vechtkabinet en dat soort kabinetten scoort meestal niet goed bij Deelstaatverkiezingen. Een kans voor de uiterst rechtse AfD om de volkspartijen af te straffen.

Volgens Duitsland-correspondent in Berlijn Derk Marseille is die kans de afgelopen weken echter juist afgenomen: 'Bestaande partijen hebben een slotoffensief ingezet, en de AfD heeft een beetje de eigen ruiten ingegooid met een aantal uitspraken. Kiezers die het als een protestpartij zagen vinden de anti-immigratiestandpunten veel te rechts.'

AfD niet de grootste, wél salonfähig

'Aan de andere kant was de Afd voorheen een partij die écht niet kon, en die nu meedoet om de winst. Het is dus een partij die enorm in opkomst is. Het is een duidelijk signaal aan de regeringspartijen dat het beleid niet meer gepikt wordt. Anderzijds gaat het slecht met de werkgelegenheid in die Oost-Duitse deelstaten. Als de AfD daar wint, dan overwegen sommige bedrijven om te verhuizen. Dat brengt in die deelstaten dus een enorme dynamiek teweeg'.

(AFP John MACDOUGALL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen