Internationaal5 sep '19 06:59Aangepast op 5 sep '19 09:06

Johnson blijft verliezen

Auteur: BNR Webredactie

Een tweede dramatische avond voor de kersverse premier Boris Johnson op rij. Afgelopen avond stemde het Britse Lagerhuis voor een wet die zijn gewilde no-deal-brexit moet tegenhouden. Als grote troef had Johnson nog tussentijdse verkiezingen achter de hand, maar daar is gisteravond helemaal niets van terecht gekomen.

Het Hogerhuis is nog de hele nacht bezig geweest met besprekingen over de anti-no-deal-wet. Er zit veel tijdsdruk op de beslissing omtrent de wet omdat Johnson ervoor heeft gezorgd dat het parlement volgende week wordt geschorst. Voor die tijd moet het Hogerhuis akkoord zijn gegaan met de wet.

Maar intussen is bekend dat de Conservatieve Partij haar verzet opgeeft en dat ze hebben toegezegd om op tijd in te stemmen met die anti-no-deal-wet. 'Dus het gaat echt gebeuren, de oppositie wint deze slag', zegt Joost Dobber, correspondent in het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe verkiezingen

Gisteren werd duidelijk dat de oppositie niet wil instemmen met nieuwe verkiezingen totdat de anti-no-deal-wet is goedgekeurd. De regering heeft nu dan maar gekozen om die wet goed te laten keuren zodat vervolgens de weg wordt vrijgemaakt voor nieuwe verkiezingen.

Toch lijkt er nog hoop voor Johnson, volgens Dobber. Want de no-deal-brexit lijkt nog niet helemaal van de baan. Half oktober zouden tussentijdse verkiezingen kunnen worden gehouden en de brexit zou plaatsvinden op 31 oktober. Indien herverkozen zou Johnson de veelbesproken gestemde wet van gisteren onder zijn nieuwe mandaat gewoon kunnen intrekken.

LUISTER OOK: Geen vervroegde verkiezingen na nederlaag Johnson

LUISTER OOK: Brits Lagerhuis: geen Brexit bij no deal

Toch lijkt er nog hoop voor premier Johnson, volgens Dobber.
Toch lijkt er nog hoop voor premier Johnson, volgens Dobber. (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen