Internationaal6 sep '19 09:11Aangepast op 6 sep '19 10:32

'Overleden oud-president Robert Mugabe was gewoon een schurk'

Auteur: BNR Webredactie

De Zimbabwaanse oud-president Robert Mugabe is op 95-jarige leeftijd overleden. Het huidige staatshoofd Mnangagwa bevestigde het nieuws op Twitter. Mugabe was al een tijdje ziek en werd in Singapore verpleegd. Mugabe is vooral bekend om de ijzeren vuist waarmee hij Zimbabwe sinds 1980 bestierde.

Volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg was Mugabe een regelrechte schurk die van een potentieel zeer welvarend land een straatarm ontwikkelingsland heeft gemaakt. 'Spectaculair wanbeleid, zakkenvullerij, nepotisme op een schaal die je maar zelden in de wereld ziet, een klopjacht op blanken en landonteigeningen'.

Van held tot schurk

Robert Mugabe was één van de langstzittende Afrikaanse presidenten. Toen de Britse kolonie Rhodesië in 1980 na een langdurige guerrillastrijd onafhankelijk werd, werd Mugabe minister-president. Al snel trok hij alle macht naar zich toe en elimineerde hij zijn tegenstanders. Berucht is hij om de verdrijving van de blanke boeren en de herverdeling van landbouwgrond. En door het volkomen ten gronde richten van de Zimbabwaanse economie - in 2000 bedroeg de inflatie 100.000 procent.

Robert Mugabe (1924-2019)
Robert Mugabe (1924-2019) (AFP)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen