'Stijging benzineprijs vooralsnog maar beperkt'
Vanochtend vroeg was het even schrikken nadat de olieprijs twintig procent hoger stond. Afgelopen zaterdag waren er twee aanslagen op een van de belangrijkste olievelden van Saoedi-Arabië, verantwoordelijk voor zes procent van de wereldproductie. Aan de pomp zal die impact op de oliereserves vooralsnog beperkt worden gevoeld in de portemonnee, zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen.
Ook aan de pomp zal de impact van de aanval naar verwachting beperkt merkbaar worden. Beperkt, omdat fluctuaties in de olieprijzen op dit moment nog gecompenseerd kunnen worden als het kabinet de accijnzen gaat aanpassen. Een liter benzine kost ongeveer 1,80 euro. Ongeveer 0,50 euro daarvan is de productiekost, zeg maar de olieprijs. Als die tien procent omhoog gaat heb je het over vijf eurocent. 'Dus vooralsnog is de stijging van de benzineprijs maar heel beperkt, omdat er zoveel belasting tussen zit', zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen.
'Feit is dat de prijs omhoog gaat, of dat vandaag is hangt af van allerlei factoren', zegt Tim Schoenmakers van de Belangenvereniging Tankstations BETA. Tankhouders reageren niet zelf op de stijging van de olieprijs. Ze zijn afhankelijk van de olieprijs die wordt gegeven en passen op basis daarvan hun winstmarge aan. Dat is met andere woorden de korting die ze kunnen geven aan de klant. Verder zijn pomphouders afhankelijk van de prijs van de brandstof die ze inkopen. Maar de overheid kan dus wel ingrijpen in de stijging van de benzineprijs door de verschillende accijnzen op brandstof aan te passen. 'Er gaat waarschijnlijk ook wel iets met de accijnzen gebeuren en wij hopen dat er ook wordt gekeken naar de buurlanden Duitsland en België', zegt Schoenmakers. Volgens Schoenmakers hebben de accijnzen en een afstemming met directe buurlanden een grotere impact voor pomphouders dan een aanval op een olieveld in Saoedi-Arabië. Zeker in het grensgebied van meer dan 1000 kilometer met België en Duitsland is een harmonisering van de benzineprijzen belangrijk.
Zes miljoen vaten
Toen Saoedi-Arabië samen met Rusland een productiebeperking invoerde om de olieprijs op te krikken in 2016, verminderden ze de productie met twee miljoen vaten per dag. Toen verdubbelde de olieprijs. Dat maakt het belang duidelijk van een olieveld dat zes miljoen vaten kan produceren per dag. Twee aanslagen op die grote Saoedische olievelden hebben dus een grote impact op de olieprijs wereldwijd. 'Daar is de markt erg van geschrokken', zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen.
Ondertussen neemt de Verenigde Staten gretig marktaandeel over dat Saoedi-Arabië verliest. 'Elk stapje dat de Saoedi's terugnemen, zetten de Amerikanen een stapje bij, tot ergernis van de OPEC en Rusland', zegt Jos Versteeg.
LUISTER OOK
Dumpen oliereserves moet olieprijs na aanval weer op oude peil brengen
LUISTER OOK