Internationaal17 sep '19 08:52Aangepast op 17 sep '19 12:55

Trump wil geen oorlog met Iran

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse president Donald Trump houdt Iran wel verantwoordelijk voor de militaire aanval op Saoedische olie-installaties, maar ziet geen reden om een oorlog te beginnen, zei hij maandag. Toch maken waarnemers zich zorgen.

Op dit moment is er nog een onderzoek gaande naar de mogelijke betrokkenheid van Iran bij de aanvallen. Volgens Trump lijkt het erop dat de drone-aanvallen vanuit Iran afkomstig zijn. Evenals NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vindt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg de situatie zorgelijk en destabiliserend: 'De teken zijn dat Iran er wel iets mee te maken heeft'.

Opmerkelijke terughoudendheid Trump

Hammelburg vindt het wel opmerkelijk hoe terughoudend Trump is geworden: 'Het was geen aanval op de VS, er is geen verdrag tussen Saoedi-Arabië en de VS om militaire bijstand. Ook opmerkelijk is dat de Saoedi's zelf voorzichtig zijn met kritiek op Iran.'

Mogelijk dialoog VS-Iran

Volgens Hammelburg heeft een en ander mogelijk te maken met het feit dat er toch beweging zit in de relatie tussen de VS en Iran. 'De hoop is dat wanneer Trump en Rohani volgende week bij de VN zijn, zij achter de schermen met elkaar praten'.

(EPA JIM LO SCALZO)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen