Internationaal20 sep '19 15:32

Duitsland komt met CO2-heffing

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland gaat een CO2-heffing invoeren op benzine, diesel, stookolie en aardgas. Dat is een van de uitkomsten van een urenlang overleg van de Duitse regeringspartijen CDU van bondskanselier Merkel en de SPD van vicepremier Stolz. De CO2-belasting wordt vanaf 2021 in stappen ingevoerd.

Luister ook: Marathonbespreking over het klimaat in Berlijn

De nieuwe klimaatplannen kosten in totaal vijftig miljard euro en moeten ervoor zorgen dat Duitsland de doelen voor 2030 haalt. Die houden in dat dat de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent is gedaald ten opzichte van 1999. 'Rechten op CO2 worden een schaars goed, verhandeld zoals een aandeel op de beurs. Heikel punt blijft de Energiewende, een volledige overgang op duurzame energie', zegt correspondent Derk Marseille, 'de macht van de industriële lobby is nog altijd te sterk'.

Intussen wordt er, net als in sommige andere Europese landen, stevig gedemonstreerd in Duitsland. Bij de Brandenburger Tor in Berlijn zijn volgens organisatoren naar schatting 80.000 mensen op de been, eerder was ook al melding gemaakt van 17.000 'klimaatbetogers' in Freiburg en 45.000 in Hamburg.

(AFP AXEL SCHMIDT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen